Life Science

DNA

Als men het heeft over Life Science dan spreekt men over een onderzoeksgebied dat zich richt op het bestuderen van (micro)organismes van zowel mens, dier als plant. Doel van deze sector is de bevordering van de kwaliteit het leven. Toepassingen van dit gebied bevinden zich in de gezondheid, de agricultuur, medicatie en farmaceutica. 

Ondernemingen in de Life Science sector kunnen zich bevinden in de medische technologie waarbij fysieke, mechanische of elektronische hulpmiddelen worden gebruikt. Men kan hierbij denken aan de pacemaker. 
Men heeft ook de regeneratieve geneeskunde die zich bezig houdt met de regeneratie of herstel van cellen, weefsels en organen. Denk hier bij aan de ontwikkelingen die zich voordoen bij het behandelen van brandwonden.

Het meest bekend is de sector van de geneesmiddelen of de biotechnologie. Dit kan gaan over de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel of het onderzoeken van een bestaand geneesmiddel.

De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel duurt een tiental jaren alvorens het nieuwe medicijn bij de apotheker te verkrijgen is. Het testen van een nieuw medicijn gebeurt op cellen, schimmels, dieren en mensen. De wetgeving hieromtrent is zeer streng gereglementeerd. Men mag niet zomaar testen uitvoeren.
Personen die zich opgeven als vrijwilliger om medicatie te testen krijgen zeer duidelijke informatie over het product en de bijwerkingen. Ze moeten onderzoeken ondergaan alvorens ze met het onderzoek mogen starten. De vrijwilliger heeft altijd het recht om uit het onderzoek te stappen.
Het kan gebeuren dat de vrijwilliger de te testen medicatie thuis op bepaald tijdstippen moet innemen. Het kan ook voorvallen dat de vrijwilliger in een speciale unit moet verblijven tijdens het onderzoek. 
De vrijwilliger moet in beide situaties regelmatig op controle bij het onderzoeksteam. Op basis van o.a. hartslagmeting of bloedafname analyseert een speciaal team de werking van het product.
De vrijwilliger krijgt na afloop van het onderzoek een vergoeding uitbetaald.

Een ander voorbeeld uit de Life Science sector is de cosmetica industrie. Producten voor cosmetica en persoonlijke hygiëne worden hier onderzocht. Bedrijven testen het product op kwaliteit door middel van chemische analyse en microbiologie. Er wordt tevens getest op veiligheid en werkzaamheid om zeker te zijn dat dit voldoet aan de internationale en lokale wetgeving.

Nieuwe stromingen in de Life Science richten zich op biocomputers en biotechnologie.
Verschillende hogescholen en universiteiten in België en Nederland bieden opleidingen aan die toegang geven tot een gespecialiseerde baan in de Life Science industrie. Ook laboranten, verpleegkundigen, artsen, administratieve medewerkers en nog vele andere beroepen kunnen in deze sector aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *