Hulp bij het kiezen van de juiste opleiding

Het kiezen van de juiste opleiding kan een lastige keuze zijn. Hoe weet je nu wat bij je past, wat je leuk vind en wat is iets dat je de rest van je leven zou willen doen tot dat je met pensioen kan? Kortom: het volgen van een studie is een grote beslissing en investering in je toekomst. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de keuze wat makkelijker te maken.

Lezen, lezen, lezen

Allereerst is het belangrijk om vooral veel te lezen en via deze weg jezelf te oriënteren. Zo kun je bijvoorbeeld een studiegids aanvragen welke onwijs veel informatie bevat omtrent alle opleidingen. Uiteraard is er op het internet ook veel te lezen. Blog over opleidingen is bijvoorbeeld erg informatief en helpt bij het vinden van een passende opleiding. Na veel gelezen te hebben is het tijd om selecties te gaan maken. Wat spreekt je aan en wat totaal niet? Uiteindelijk zul je zien dat je een lijstje hebt ontwikkeld met opleidingen en richtingen die je interesse wekken. Het begin is er!

Newly Graduated People Wearing Black Academy Gowns Throwing Hats Up in the Air

 

Actie ondernemen en uitdunnen

Nu is het tijd om verdere actie te ondernemen. Je kunt een studietest doen om te kijken of je interesses bevestigd worden en te ontdekken of er wellicht nog opleidingen zijn die je misschien over het hoofd hebt gezien. Vraag vervolgens per opleiding een studiegids aan voor verdere informatie en verdieping. Na de gidsen gelezen te hebben, zal je lijstje ongetwijfeld weer uitgedund zijn. Wat je nu kunt doen is open dagen gaan bezoeken voor de opleidingen die nog steeds je interesse wekken. Hier krijg je een nog beter inzicht en kun je vragen stellen aan docenten en leerlingen.

Gray Study Dice on Table

 

De knoop doorhakken

Als je serieus geïnteresseerd bent in een studie zijn er nog twee acties die je kunt ondernemen voordat je daadwerkelijk de knoop door gaat hakken: meeloopdagen en proefstudeerdagen. Bij een meeloopdag word je gekoppeld aan een tweede- of derdejaarsstudent en volg je samen zijn of haar colleges en werkgroepen. Bij een proefstudeerdag vorm je samen met andere geïnteresseerden een klas voor één dag waarin je een aantal vakken volgt en opdrachten maakt. Beide mogelijkheden zullen voor een echte sfeerimpressie en indruk zorgen die jou gaan helpen de knoop definitief door te hakken.