Dit is waarom urenregistratie tegenwoordig zo belangrijk is

In iedere onderneming is het registreren en administreren van uren een dagelijkse bezigheid. Je kunt er simpelweg niet omheen. Een juiste administratie vormt de basis voor een goede bedrijfsvoering. Het kan best een klus zijn om de urenregistratie op een volledige en correcte manier bij te houden. 

Maar als je het slim aanpakt, hoeft de urenregistratie gelukkig niet lastig te zijn. Er zijn meerdere oplossingen bedacht voor het snel en gemakkelijk regelen van je registratie. Maar waarom is de urenregistratie tegenwoordig eigenlijk zo belangrijk? Daar geven we in dit artikel antwoord op. 

Waarom urenregistratie?

Veel mensen vragen zich af waarom urenregistratie zo essentieel is. Het is namelijk niet eens echt verplicht. Wel biedt het je meerdere voordelen. Met een overzicht van je uren heb je duidelijk inzichtelijk hoeveel je hebt gewerkt. Zelf kun je zo goed kijken wat daar aan salaris aan tegenover staat of hoelang je met welke werkzaamheden bezig bent geweest. 

Bij het registreren van je uren mag je alle uren optellen, die te maken hebben met het werk voor jouw onderneming. Dat kan erg uiteenlopend zijn. Niet alleen het werk zelf maakt daar namelijk onderdeel van uit, maar ook de indirecte uren. Zoals het bijhouden van de administratie, een stukje marketing of het brainstormen voor nieuwe ideeën. 

Verantwoording

Urenregistratie dient er ook voor om aan je werkgever of opdrachtgever te kunnen aantonen waar je uren uit bestaan. Het helpt bij een stukje verantwoording. Ook opdrachtgevers weten op die manier hoelang je met welke taken bezig bent. Daarmee kan worden gecontroleerd of het werk op een tijd en geld- efficiënte manier verloopt. 

Voldoen aan het criterium

Naast de verantwoording, kun je met een urenregistratie ook aantonen dat je voldoet aan het urencriterium. Als zelfstandig ondernemer moet je per jaar een bepaald aantal uren aan werk aan kunnen tonen. Of dat nu uren zijn waarin je bezig bent met administratie, werving, evaluatie of werkzaamheden zelf. Dat kan van alles zijn. 

Het voldoen aan het criterium heb je bovendien nodig om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Een kleine moeite kan in die zin gunstige gevolgen hebben. Als startende ondernemer is het fijn om van de aftrek gebruik te maken.