Tips voor je sollicitatie

Solliciteren bij een bedrijf is al lastig genoeg. Vaak worden er vragen gesteld waar je jezelf niet op hebt voorbereid, echter is juist het voorbereiden op een sollicitatiegesprek belangrijk, want de meeste vragen kun je van tevoren al beantwoorden als je hier al even over na hebt gedacht. In dit artikel nemen we je mee naar een aantal handige tips voor het solliciteren.

Ten eerste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de avond ervoor rekening houdt met je sollicitatie. Ga lekker op tijd naar bed zodat je de volgende dag fris en fruitig bent en je goed in je vel zit. Zo zie je er al beter uit en kan je echt een indruk achterlaten op degene tegenover je.

Zorg ervoor dat je naar de kapper bent geweest, dat je lekker gedoucht bent en spray een lekker luchtje op. Dit gaat jou allemaal helpen bij je sollicitatie proces.

Drink het liefst geen koffie voordat je gaat, maar poets je tanden en drink water, dit voorkomt dat je een slechte adem hebt, iets wat een grote afknapper kan zijn. Eet ook geen knoflook of andere dingen die je goed ruikt,probeer ondanks de spanning ook  niet te roken voor je sollicitatiegesprek.

Een van de allerbelangrijkste zaken is dat je zorgt dat je ruim op tijd aanwezig bent. Geen enkele werkgever wordt er blij van als werknemers te laat komen, ook al kunnen ze er helaas niets aan doen. Door ruim op tijd te komen ziet de werkgever dat jij je echt in wil zetten voor de functie waar je op solliciteert en dat je afspraken die je maakt na komt. Zorg er dus voor dat je ook ruim van tevoren van huis weg gaat zodat je niet hoeft te haasten.

Bij binnenkomst is het belangrijk om een stevige handdruk te geven en de persoon in de ogen aan te kijken bij de begroeting. Hebben jullie al eerder contact gehad, telefonisch of via de mail, ook in dit geval is het van belang dat je de eerste handdruk stevig laat zijn. Zorg er wel voor dat het niet te overdreven is, want dan zal er gedacht worden dat jij een toneelstukje aan het opvoeren bent. Verder is het van belang om binnen te komen met een glimlach op je gezicht, en niet met een serieuze of chagrijnige blik. Het moet niet overkomen als een gemaakte glimlach, maar als een echt oprechte smile.

Wacht totdat je iets te drinken aan krijgt geboden en ga ondertussen in gesprek over verschillende zaken zoals of je het makkelijk kon vinden en de uitstraling van het gebouw. Zo zorg je ervoor dat je de zenuwen een beetje de baas kunt blijven en je hierna in gesprek kan gaan over jouw persoonlijke leven en de functie waarop je solliciteert. Toch mag je gerust aangeven dat je wel wat zenuwen hebt, iets wat natuurlijk heel normaal is bij een gesprek.

De persoon tegenover je is geïnteresseerd in jou, maar het is ook belangrijk dat jij interesse in hem of haar toont. Dit kan met simpele vragen als: “Hoe lang werkt u zelf hier?” of vraag om tips na het tekenen van het contract. Verder moet je zorgen dat je boodschap positief is, ook al is de ervaring met een vorige werkgever dit niet geweest. Juist een positieve instelling zorgt ervoor dat de persoon tegenover je aan de tafel enthousiast wordt van jou, en je een grotere kans hebt om aangenomen te worden. Wil je meer tips en tricks leren over het solliciteren op een openstaande vacature? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *