Wat zijn de werkzaamheden van een advocaat?

Iedereen heeft wel is een politieserie gezien waarin verdachten worden gehoord en daar een advocaat bij aanwezig is. Het doel van de advocaat is om de verdachte  bij te staan tijdens het verhoor en er voor te zorgen dat deze niet de gevangenis in hoeft. Dit is waarschijnlijk het voornaamste beeld wat u krijgt bij een advocaat. Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Er zijn namelijk nog meerdere taken die een advocaat moet uitvoeren. Welke zijn dat?

Hoe wordt iemand advocaat?

Voordat we de werkzaamheden gaan beschrijven, is het wellicht interessant om te weten hoe iemand advocaat kan worden. Net als ieder ander beroep wordt iemand advocaat door te sturen. In dit geval moet iemand de studie rechten gaan volgen en afstuderen in de advocatuur. Wanneer iemand klaar is met studeren, kan diegene een bepaalde richting kiezen en verder gaan leren. Enkele richtingen zijn strafrecht, civiel recht of privaatrecht. In al deze richtingen verleent een advocaat juridisch advies aan mensen of bedrijven. De advocaat vertegenwoordigt de partij, die hem inhuurt, in de rechtzaal. Uiteindelijk is het doel om de belangende partij vrij te pleiten van een strafbaar feit of andere daden.

Alleen maar verdedigen?

Is een advocaat dan alleen maar iemand die een partij verdedigt? Nee, want hij kan ook juridisch advies geven aan personen of bedrijven die daar behoefte aan hebben. Een advocaat hoeft dan niet per se op te draven in de rechtzaal, maar laat alleen zijn licht schijnen over een bepaalde zaak. Hoewel dit vaak voorkomt, is de voornaamste taak van een advocaat toch om vrijspraak te regelen voor diegene die hem inhuurt. Maar is iedere advocaat geschikt om een bepaalde zaak te doen?

Verschillende soorten advocaten

Zoals aangegeven zijn er verschillende richtingen binnen het rechtsgebied. De bekendste is toch wel het strafrecht, waarbij mensen voor het Hof moeten verschijnen om zich te verantwoorden voor een strafbaar feit. Niet iedere advocaat richt zich op deze tak en daarom is het goed om is te informeren wat de expertise is van uw advocaat. Mocht u er nog geen hebben, dan kunt u is rondkijken in uw omgeving welke advocaten er zijn en op welke recht zij zich richten. Wie weet komt het ook nog is van pas.